Selkokieli ja kommunikaatiomenetelmät

Selkokieli ja puhetta tukevat ja korvaavat kommunikaatiomenetelmät



Mitä tarkoitetaan puhetta tukevilla ja korvaavilla kommunikaatiomenetelmillä?
Niillä tarkoitetaan kaikkia niitä arkisia asioita, joilla voimme tehostaa ja tukea vuorovaikutustamme puhevammaisen ihmisen kanssa.
Puhetta tukevia ja korvaavia menetelmiä ovat:
- eleet, ilmeet ja kehonkieli
- viittomat
- valokuvat, piirretyt tai lehdestä leikatut kuvat
- valmiit kuvajärjestelmät, esimerkiksi mustavalkoiset piktogrammit
- esineet.

Mistä on lyhenne AAC-menetelmät?
Puhetta tukevasta ja korvaavasta kommunikaatiosta käytetään myös nimitystä ACC -menetelmät (augmentative and alternative communication).

Miksi hoitajan on hyvä käyttää työssään näitä menetelmiä?
Koska erilaiset menetelmät auttavat puhe-vammaisia ihmisiä kommunikoimaan. Se mahdollistaa jokaisen kuulluksi ja ymmärretyksi tulemisen, ja sen, että jokainen pystyy ilmaisemaan itseään, tekemään valintoja ja vaikuttamaan asioihin.

Miten puhetta tukevaa kommunikointia käytetään?
Sitä käytetään puheilmaisun rinnalla. Sen tarkoitus on täydentää, edistää ja kehittää puheilmaisua.

Mitä tarkoittaa puhetta korvaava kommunikaatio ja millaiset asiakasryhmät hyötyvät sen käytöstä?
Siinä henkilö kommunikoi muilla keinoilla kuin puheella. Viittomista tai kuvista voi tulla ensisijainen kommunikointitapa esimerkiksi autistisille  ja kehitysvammaisille, joka ei myöhemminkään ala puhua.

Millainen merkitys elekielellä on ihmisen kehitykselle ja vuorovaikutukselle?
Eleilmaisu on ihmiselle luonnollisin ja varhaisin tapa ilmaista itseään. Vuodenikäinen lapsi osoittaa sormellaan asioita, paukuttaa lusikalla pöytää ja oppii vilkuttamaan. Kaikki kommunikaatio perustuu eleisiin ja ilmeisiin. Ihminen oppii eleet ja kehonkielen ympäristöstään, eikä niitä yleensä tarvitse opettaa.

Mitä ovat tukiviittomat ja miten niitä käytetään?
Ne ovat viittomakielen merkkejä. Niitä voidaan käyttää tukemaan kielen yleistä oppimista esimerkiksi kielen kehityksen viivästymissä, dysfasiassa ja kehitysvammaisuudessa. Puheen tukena viitotaan lauseesta kaiken aikaa avainsanoja, jolloin puheesta tulee ymmärrettävämpää.


Mitä tarkoitetaan tuetulla kommunikaatiolla eli fasilitoinnilla?
(FC, facilated communication) on tekniikka, jossa puhevammaisen avustaja tai hoitaja tukee vammaisen kättä ja vastustaa käden motoristen ongelmien haittaavaa liikettä niin, että hän pystyy osoittamaan haluamaansa kuvaa tai kirjainta. Tämä menetelmä on ollut tärkeä mm. CP-vammaisille, joilla on käden motoriikan pulmia.

Millaisia teknisiä apuvälineitä voidaan käyttää kommunikaation tukena?
Niitä ovat mm. kommunikaattoreita, ja puhelaitteita.

Mitä tarkoitetaan selkokielellä ja mitkä asiakasryhmät hyötyvät sen käytöstä? (hae esimerkki selkokielen käytöstä)
Selkokielellä tarkoitetaan sisällöltään ja muotorakenteeltaan yksinkertaista kieltä. Selkokielen tarvitsijoita ovat kaikki ihmiset, joilla on vaikeuksia ymmärtää kielellistä ja kuvallista viestintää. Esimerkiksi kehitysvammaiset, CP-vammaiset, ADHD -henkilöt, ikääntyneet tai suomen kieltä opettelevat hyötyvät usein selkokielestä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti