Kehitysvammaisen henkilön toimintakyvyn arviointi

Kehitysvammaisen henkilön toimintakyvyn arviointi

Toimintakyvyn kuvaaminen ja arviointi tarkoittaa kokonaiskuvan muodostamista siitä, miten kehitysvammainen henkilö suoriutuu päivittäisen elämän toimintatilanteistaan.

Perehdy TOIMI Menenetelmä psykososiaalisen toimintakyvyn kuvaamiseen -opaskirjaan.
Vastaa sen jälkeen kysymyksiin.

1. Mitä toimintakyvyllä tarkoitetaan?
Yksilöllinen toimintakyky on moniuloitteinen ja koostuu monien tekijöiden yhteisvaikutuksesta. Osa näistä tekijöistä liittyy henkilön yksilöllisiin ominaisuuksiin (älylliset voimavarat, fyysinen ja psyykkinen terveydentila), osa ilmenee suhteessa kulloiseenkin toimintaympäristöön (elämänhallintataidot, osallistuminen, vuorovaikutus ja sosiaaliset roolit, tilanteessa saatavilla oleva apu ja tuki) ja osa määräytyy yksilön ulkopuolelta (toimintaympäristö, sen fyysiset ominaisuudet ja toimintasäännöt).
Toimintakyky on pohjimmiltaan aina suhdetta kuvaava käsite. Siinä yksilön kyvyt, tunteet, tarpeet, ja pyrkimykset kohtaavat toimintatilanteen fyysiset ja sosiaaliset olosuhteet, odotukset ja vaatimukset.


2. Mikä on TOIMIn ensisijainen kohderyhmä?
TOIMI on kehitetty vammaispalveluissa tehtävän tuki- ja palvelusuunnittelun työkaluksi. Sen avulla laaditaan laaja-alainen kuvaus vammaispalveluiden käyttäjän psykososiaalisen toimintakyvyn eri ulottuvuuksista ja voidaan tunnistaa toimintakyvyn vahvuudet ja rajoitukset. Toimintakyvyn vahvuudet kertovat voimavaroista mielekkääksi koettuun elämään ja toimintakyvyn rajoitukset auttavat paikantamaan niitä toimintoja, joista suoriutumiseen henkilö tarvitsee apua ja tukea.

3. Miten TOIMIa käytetään?
Henkilöltä tai hänen edustajaltaan pyydetään suostumus toimintakyvyn kuvaamiseen. Pyyntö nousee aina jostakin käytännön tarpeesta, toisin sanoen henkilön toimintakykyä koskevia tietoja tarvitaan johonkin tarkoitukseen.
Tämä selvitetään henkilölle mahdollisimman ymmärrettävästi, jotta hänellä olisi aito mahdollisuus suostumuksen antamiseen tai epäämiseen. On tärkeää suostumuksen pyytämisen yhteydessä selvittää myös, keiden kaikkien henkilö haluaa osallistuvan toimintakyvyn kuvaamiseen. Kaikki eivät halua esim. sitä, että heidän omaisensa tai läheisensä ovat tällaisessa prosessissa mukana.
On hyödyllistä pyytää useampia henkilöitä merkitsemään TOIMI-lomakkeeseen oma näkemyksensä henkilön toimintakyvystä. Omaisten näkökulma voi korostaa toisenlaisia asioita kuin päivätoiminnassa, työpaikalla tai asumista tukevien palveluiden piirissä syntyneet havainnot. toisistaan poikkeavat tulkinnat henkilön toimintakyvystä saattavat nostaa esille tärkeää tietoa siitä, millaiset olosuhteisiin, tuen antamisen tapoihin tai asenteisiin liittyvät tekijät edistävät tai jarruttavat henkilön taitojen ja voimavarojen esille pääsemistä.
Vammainen henkilö voi myös itse laatia oman kuvauksensa omasta toimintakyvystään. Myös monet kehitysvammaiset kykenevät tähän ja mahdollisuutta siihen tulee tarjota aina. Henkilön itsensä e itarvitse käydä koko lomaketta läpi, vaan hän voi keskittyä pohtimaan niitä puolia omasta selviytymisestään, jotka ovat hänen mielestään tärkeitä.
Toimintakyvyn kuvaamiseen tarvittavien tietojen kokoaminen vie oman aikansa. TOIMIn täyttämiseen voi huoletta varata 1-2 viikkoa, erityisesti, jos halutaan tallentaa eri tahojen näkökulmia. Yhteenvetokeskustelu käydään samalla kokoonpanolla kuin tiedot on koottu ja sillä tavoin, että henkilö itse saa myönteisessä ja ymmärrettävässä muodossa palautteen siitä, mitä tämä kuvaus hänen vahvuuksistaan ja tuen tarpeistaan kertoo. Oikeanlainen palaute auttaa henkilöä vahvistamaan itsetuntemustaan ja itsetuntoaan.
Yhteenvedon tavoitteena on muodostaa yleiskuva henkilön selviytymisestä hänen verkostoissaan ja ympäristöissään ja tunnistaa hänen toimintakykynsä vahvuudet ja rajoitukset. 


4. Mitkä TOIMIn avulla kerätyt tiedot auttavat selvittämään ne ympäristöt, joissa henkilö toimii päivittäisessä elämässään?
Asunto, työ- tai päivätoimipaikka, sosiaalisen elämän ja vapaa-ajan ympäristöt.
                                      

5. Testaa TOIMI-lomakkeen avulla omat elämänhallintataitosi (liikkumiskyky, hygienia ja siisteys, kodin askareista selviytyminen, työkyky sekä ympäristössä liikkuminen ja toimiminen). Tee yhteenveto selviytymisestä ja kirjaa vahvuutesi ja rajoituksesi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti